Početna konferencija za medije EU projekta Halubook

U prostoru središnjeg objekta u Marinićima „Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora“ održana je početna konferencija za medije posljednjeg u nizu EU projekata koji će se u Viškovu financirati bespovratnim EU sredstvima. Riječ je o projektu „HaluBook – programi poticanja čitanja na području općine Viškovo“ koji je odobren u okviru otvorenog privremenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ kojeg je objavilo Ministarstvo kulture i medija. Ukupna vrijednost projekta je 341.258,94 kn (45.292,84 eur*), a iznos EU sufinanciranja je 290.070,10 HRK (38.498,91 eur*).

Iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 85 % bespovratnih sredstava odnosno 290.070,10 HRK (38.498,91 eur*), a 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske s pozicije Ministarstva kulture i medija odnosno 51.188,84 HRK (6.793,93 eur*). Partner u projektu je Općina Viškovo. Na konferenciji su sudjelovale ravnateljica „Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora“ Branka Miočić, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović te voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš koja je i voditeljica projekta Halubook.

„Ovo je prvi EU projekt u kojem sudjeluje Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. Ovim se putem zahvaljujem Općini Viškovo čije su nam stručne službe svojim znanjem i iskustvom bile dragocjena pomoć prilikom prijave projektnog prijedloga. Knjižnicu, kao nositelja dobivenog projekta, posebno veseli što će projektne aktivnosti svakako utjecati na maštovitost, kreativnost i inovativnost koji su prisutni u svakom pojedincu, a treba ih samo potaknuti i usmjeravati. Stoga smo osmislili nekoliko radionica. Mali čitateljski kutić namijenjen je za 20 osoba mlađih od 25 godina s kojima ćemo komunicirati i poticati ih na čitanje, podučiti ih pretraživanju knjižnog fonda, usaditi im naviku posjećivanja knjižnice i slično. Imat ćemo i čitateljsku radionicu za osobe starije od 54 godine, pričaonicu za najmlađe, formirat ćemo čitateljski klub „V book“ gdje ćemo zajedno čitati, razgovarati o pročitanom, zajednički birati teme za čitanje, a to će pozitivno utjecati na uključivanje ranjivih skupina u zanimljive čitalačke programe. U sklopu radionice „V book“ Imat ćemo i radionice kreativnog pisanja gdje će polaznici od stručnog voditelja naučiti pisati različite žanrove i dobiti književne savjete u načinu i stilu pisanja“, istaknula je ravnateljica Halubajske zore Branka Miočić.

Općinska načelnica Sanja Udović rekla je kako je ovo nadogradnja u radu knjižnice.

„Ravnateljica Halubajske zore oduvijek je vodila računa o nadogradnji pa je primjerice naša knjižnica među prvima imala web stranicu, digitalno pretraživanje naslova koji se nalaze u knjižnom fondu, a među prvima su uveli i uslugu povrata knjige izvan radnog vremena knjižnice. Ovo je prvi projekt za Halubajsku zoru, a ukupno 18-i koji se financira ili sufinancira bespovratnim europskim sredstvima. Svi ti projekti omogućili su da u proračunu Općine ili korisnika projekata završi nešto više od 55 milijuna kuna. Taj značajan iznos u raznim područjima unaprijedio je kvalitetu života mještanka i mještana Viškova. Kroz projekt Halubook želimo ih potaknuti na čitanje jer koliko god je digitalizacija dobra toliko nas je u jednom dijelu odvratila od vještina koje su nam trebale biti usađene od najmlađe dobi pa me posebno veseli dio programa za najmlađe. Nadam se da će nas ovaj projekt osvijestiti da se vratimo osnovnim čitalačkim vještinama jer nas čitanje, među ostalim, potiče na povećanje vokabulara, širenje područja interesa, načina razmišljanja i logičkog razmišljanja“, istaknula je načelnica Udović.
Voditeljica projekta Irena Gauš rekla je kako su u sklopu projekta osigurana sredstva za provođenje medijske kampanje kako bi se podigla svijest o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, nabavu promidžbenog materijala te za sufinanciranje plaća koordinatora i voditelja projekta.

Comments are disabled.